mandag 15. oktober 2012

Hagebloggerene deler: Epler!

Har du tenkt over hvor mye godt du kan lage av epler?
Det har MARIA som blogger på ET HAGEPROSJEKT, og i dag deler hun oppskrifter og fremgangsmåter med deg. Nyt!

Alle hager burde ha et frukttre. I de store hagene kan du ha en lund med trær med store kroner en kan ha hengekøye under. Og om hagen er liten så finnes det slanke smarte epletrær som knapt tar plass eller lager skygge. Kanskje dagens post kan gi deg inspirasjon til utvidelse av hagens tresamling?


 _________________ooo000OOO000ooo_________________  

 Epler!


Min fascinasjon for epler startet i 2005 da jeg og min mann kjøpte en kolonihage hvor det stod et lite epletre av typen Ingrid Marie.  Første sesong ble det bare et par epler, og året etter likeså.  Vi forstod at her måtte noe gjøres og etter en rask titt i noen hagebøker satte jeg i gang med å beskjære.  Året etter fikk vi ikke mindre enn 36 kg frukt! En del av de fine eplene lagret vi kaldt og kunne spise helt frem til desember. Da epler med småskader ikke egner seg for lagring satt vi igjen med en god del og etter hvert har vi fått et lite repertoar av oppskrifter på ulike ting vi kan lage med epler. Her er tre av mine favoritter!
Eplemust
Ja, her bruker jeg det svenske ordet eplemust, for det er det jeg er vant med. Ideen er ganske enkel; eplene moses og presses deretter i en presse, og vi tar vare på saften som presses ut. Vi har ingen kvern å mose eplene med så vi vasker, skjærer eplene i biter, tar dem i plastikkposer som vi fryser. Deretter tines de, puttes i en stor bolle og moses. Deretter helles de mosede eplene oppi en eplepresse. (Tips på forhandlere fins hos Anne på Moseplassen, vi kjøpte vår i Sverige.) Saften siler vi en gang før den helles oppi flasker og kanner som går rett i fryseren. NB! ikke fyll flaskene for fulle, da vil de sprekke. Enkelt og morsomt for hele familien! God å drikke som den er, men også god om vinteren som krydret eplegløgg.Eplekake
Eplekake er også en sikker vinner både rett på bordet og fra fryseren. Nå må det sies at mannen min ikke er glad i eplekake, men denne oppskriften blir til en kake han liker! Så om du ikke liker eplekake kan denne være verdt et forsøk likevel. Blir det likevel galt er kake alltid koselig å gi bort. Jeg bruker alltid fler epler enn det som står i oppskriften og anbefaler det!  Oppskriften fant jeg på kjøkkenet på en tidligere arbeidsplass og er helt utrolig god!
Eplekake i langpanne
400g romtemperert smør
400g sukker
-          Mikses hvitt
4 egg
400g mel
2,5 ts bakepulver
-          Blandes i smås og sukker miksen sakte, litt etter litt. Den ferdige røren legger du i en smurt langpanne.
Du trenger minst 5 epler. Ta av skallet og del i båter. Så putter du båtene i en pose sammen med sukker og kanel og rister godt til de er dekket av blandingen. Så tar du eplebåtene og stikker dem ned i deigen.


Så inn i ovnen på 170 grader i ca. 30 min.

Kaken er god samme dag, er nydelig dagene etter og fin å fryse. Spises slik den er eller med is, krem eller vaniljesaus- nam!
Eplemos
Eplemos har vi laget utallige ganger og vi har erfart at det er best å lage mosen med skall på eplene. Altså; ta ikke av skallet! Her i heimen forholder vi oss løst til oppskrifter, her er vår fremgangsmåte!
1.       Vask og kutt opp eplene i biter og putt dem i en kasserolle (vi tar ikke med kjernen, men det er en smakssak)
2.       Putt i litt vann i bunnen og sett den på svak varme
3.       La det hele bli mykt (dette vil du se tydelig)
4.       Hell den myke massen i en «Food prosessor» (valgfritt, men et must om skallet er på)
5.       Så skal massen tilbake i kasserollen og sukker tilsettes. Her bør man tilsette litt og litt og smake seg frem. Hos oss liker vi den syrlig, iblant tar vi brunt sukker istedenfor hvitt, og noen ganger har vi en kanelstang i. Det er bare å prøve seg frem, litt av en vaniljestang hadde kanskje vært godt oppi?  
Det fine med å bruke skallet på eplet er at eplemosen blir litt mindre «mosete», den får farge fra skallet og ikke minst så er det arbeidsbesparende! Kjedelig å skulle skrelle så mange epler! Ikke minst blir mosen lekker om eplene har rødt skall! Rosa eplemos! Vi bruker å fryse eplemosen og vi spiser den til grøt eller på brødskiven, og bruker den til desserter og kaker.

Epler er noe av det mest spennende jeg vet om; de tilgir det meste av beskjæring så man behøver ikke være proff, de gir frukt til familien og man behøver ikke gjøre mer enn å spise eplene slik de er om man ønsker det.  Det fins utallige epletyper med sine karakteristikker så det er bare å plante det man liker. Min personlige favoritt er Ingrid Marie, men den er ikke så herdig. Jeg er egentlig stor fan av de fleste epletypene som modnes nå i oktober.  Trærne behøver ikke å bli store heller, de kan klippes og holdes nede i grei høyde eller formes på morsomt vis. En ekstra bonus er at epletreet gir familien mange felles prosjekt; hvilket tre skal vi velge, hvor skal det plantes, graving, beskjæring, høsting, matlaging og kos rundt matbordet.  Håper dette innlegget inspirerer til å ta en ekstra titt i frukt-disken i butikken eller kanskje et epletre får bli med hjem til hagen?

God høst!

Hilsen Maria
(med bloggen Et hageprosjekt)


10 kommentarer:

 1. Takk for gode ideer. Jeg blir glad av å se, lukte, spise alt som har med epler å gjøre! Ingen hage ute krokete epletrær! jeg er en sann Eva!

  SvarSlett
 2. Så flott med alle de gode epletipsene! Tusen takk :)

  SvarSlett
 3. Hei Anne!:)Kan bloggen min Humlehagen være med i Hageblogger.no?Ønsker deg en fin dag fra oss i Humlehagen!:)Hilsen Else Britt:)

  SvarSlett
 4. Hei. Nå er jeg igang med hageprosjekter for fullt etter et lite opphold. Håper at bloggen min Haukaaslillehjem kan få være med i hageblogger igjen. Heidi

  SvarSlett
 5. Håper du kan legge til min blogg i oversikten. :) https://utiminhage.wordpress.com/

  SvarSlett
 6. Hei.
  Dette var en flott side! Og epler har vi nok av hos oss, gamle sorter, og vi sprøyter aldri.
  Bruker epler bl.a. i smoothie hver morgen sammen med pærer,plommer, bringebær,solbær,blåbær og mye annet.
  Men hagen handler også om farger både i frukt, bær og blomster.
  Jeg skriver om farger i ulike sammenhenger på min blogg fargeneforteller.blogspot.com. "Fargene forteller" heter også min store bok om farger.
  Lykke til videre, og en god og fargeprakende dag ønskes av Tove

  SvarSlett
 7. Hei, fint om du kan legge min nye hageblogg i systemet ditt: http://bjarneshageblogg.blogspot.no/

  SvarSlett
 8. Hei!
  Jeg håper at jeg kan være med her med min hageblogg
  http://ritalita-knive.blogspot.com

  Hilsen Rita

  SvarSlett
 9. Kan min "hage" blogg få være med også? Utedelen av hagelivet (vel, forkultivering av ting som skal ut) regner jeg med at begynner i kveld, så muligens vil du vente litt?

  http://tarashage.blogspot.no/

  SvarSlett
 10. Hei Tara og Rita, velkommen med :)

  SvarSlett

Hei! Hyggelig å høre fra dere :)

Dessverre er det så mye spam i kommentarfeltet nå at jeg har sett meg nødt til å sette sånne forhatte bokstavgodkjenning på. (Over 90% av alle kommentarer er spam og det ekte kommentarene er stort sett påmeldinger).

Jeg har derfor nå endret slik at dere kan melde dere på listene ved å sende meg en epost på (anne @ moseplassen.com)(fjern mellomrommene), ikke ved å legge kommentar her. Så slipper jeg å få bøttevis med spam i epostkassa mi, og du slipper bokstavgodkjenning om du ikke har lyst ;)

Anne :)

Hageblogger3

Svenske og danske hageblogger