tirsdag 3. juli 2012

Hagebloggerene deler: Sneglesikre planter!

Har du snegler i hagen? Lei av at de gnafler i seg favorittplantene? Det finnes planter som sneglene ikke er like interessert i! VIGDIS som skriver bloggen MIN VILLAHAGE har gjennom flere år prøvd seg frem og deler i dag supernyttige tips om hvilken planter som får stå i fred i hennes hage:

_________________ooo000OOO000ooo_________________

I Min Villahage har jeg et snegleproblem som jeg prøver å få kontroll over. Det er ikke mye moro å plante ut dyrebare frøplanter for så å oppdage at de i løpet av natta er blitt spist opp! Jeg har hatt Zinnia-katastrofer, Tagetes-tragedier og Iris-utslettelser.

Men jeg trøster meg med at det er mange planter de ikke liker! Hvorfor ikke satse knallhardt på dem?
Julistorkenebb Geranium magnificum, sneglene skyr alle i Geraniumfamilien!

Min sneglefilosofi har de siste årene gått ut på å ha mest mulig sneglesikre planter. Og det er mange av dem!

Sneglene liker ikke stengler og blader som stikker (Roser og Kuletistel) Seige og pelskledde blader er også uappetittlig (Lammeøre, Lavendel og Stormarikåpe). Bregner og prydgress er for det meste sneglesikre. Det samme gjelder Klematis, Alunrot, Astilber, Orientvalmue....... listen er laaang. Trykk HER for å få en mer fullstendig liste over sneglesikre planter .

Her er noen fine stauder som sneglene skyr:
Aquilegia Miss M. I. Huish

Fjellflokk Polemonium caeruleum

Ryllik Achillea hybrid Anthea

Rosa Ormeslirekne Polygonum bistorta
En god del sommerblomster er sneglesikre. Pyntekorg, Fuchsia, Ringblomst, Løvemunn, Blomkarse og Erteblomster (heldigvis) er helt uproblematiske. Noen sommerblomster slik som Valmue og Prydtobakk bør ales opp i potter på terrassen og ikke settes ut før de har blitt store. Det er nemlig de første delikate bladene som smaker best for sneglene. Sneglene liker også godt slappe og halvvisne blader. Jo sunnere plantene er, jo enklere er det å unngå snegleangrep.

Her er noen bilder av sneglesikre sommerblomster:
Pelargonier

Pyntekorg cosmos bipinnatus purple

Nellik dianthus chinensis heddewigii
Jeg går fremdeles og plukker snegler om kveldene. Og ja, noen blader er spist på her og der. Men sneglekatastrofer har det absolutt blitt færre av. Rundt de aller sarteste plantene setter jeg et sneglegjerde av finmasket stålnetting. Nettingen kan du kjøpe på Maxbo for en rimelig sum.
Lykke til i sneglekampen!
Hilsen Vigdis i Min Villahage

_________________ooo000OOO000ooo_________________

Og hvordan er det i din hage? Hvilken planter har du god erfaring med at får stå i fred for sneglehordene? Bruk kommentarfeltet og del med oss alle!

20 kommentarer:

 1. Takk for den listen Anne. Den kommer til å bli svært nyttig for oss:) Vi svømmer i snegler her. Kan fortelle at Orientvalmuer og ryllik er store sneglefavoritter i min hage, dessverre:(

  SvarSlett
 2. Supert med en liste. Mange flere bør ha sneglesikre planter i hagen. Det vil hjelpe på snegleplagen :-) Tror jeg har mange planter som de ikke liker. I tillegg bruker jeg Ferramol og da går det rimelig greit ;.)

  SvarSlett
 3. Hei

  Flott initiativ med en slik liste.
  Tiarella cordifolia er sneglesikker (ihvertfall her hos meg). Hverken de store plantene eller avleggerne har blitt angrepet.

  MVH Nora

  SvarSlett
 4. Flott innlegg. Her var det mykje nyttig informasjon.
  Er veldig plaga med sniglar i hagen min.

  SvarSlett
 5. Hei vil gjerne bli lagt til på siden:) Gunn:)

  SvarSlett
 6. Hei,ønker å bli lagt til siden.

  SvarSlett
 7. Hei Anne!
  Jeg har en ny blogg som heter "Hage som hobby" - www.hagesomhobby.blogspot.com.
  Ganske fersk, men har mange ideer til innlegg så den skal bli bra etterhvert! :-)
  Noen mulighet for at bloggen kan komme med på blogglisten?
  Mvh. Wenche Aasan

  SvarSlett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 9. Flott innlegg om snegler, informativt og bra :)
  Har en tomatblogg som heter http://lilletomat.blogspot.no/. Noen muligheter for å få den inn på listen?
  Det kommer også en chiliblogg etterhvert, kan evt sende deg adr når den er oppe og går :)

  SvarSlett
 10. Min erfaring er at sneglene bare finner noe nytt å spise på hvis jeg fjerne noe de liker! Har i år opplevd at de for 1. gang har tatt valmuene, lavendel og sågar fundet en som bokstavelig talt hadde spist en meitemark midt over. Den satt å spiste på den ene enden enda da jeg kom forbi. Så ufyselig dårlig gjort.
  Jeg satser på å være klar med blogg etter sommerferien

  SvarSlett
 11. Hei, hei.
  Jeg er helt ny på blogging så bloggen min er i startfasen enda men jeg vil svært gjerne være med på Hageblogger.no om det er mulig. Jeg har en egen nettside da det gjelder hage, slik at en kan se hva jeg driver med. Adressen til denne er http://home.c2i.net/ja-la. Bloggen min har adresse http://jalaepost.blogspot.no
  Håper jeg får være med

  Mvh
  Jan Larsen

  SvarSlett
 12. Hei!
  Jeg vil også gjerne bli lagt til i listen:)
  Bloggen min:
  ihagenvedskauen.blogspot.no

  Hilsen Eline

  SvarSlett
 13. Jeg fikk vist ved en feil slettet meg på listen, fingerproblemer. Har lagt inn innlegg 14.06.2012 dette gjelder fortsatt hvis jeg er strøket på listen. For ordens skyld, min blogg er: jalaepost.blogspot.no

  SvarSlett
 14. Jeg har uhorvelige mengder med brunsnegl, og i år er det ekstra ille. Gift og plukking hver dag er et nødvendig onde. Kan skrive under på at geranium er en vinner når det gjelder planter som sneglene ikke vil ha :) Ellers så har du nok helt rett i at sunne planter får stå mere i fred. Jeg ser at når en plante først blir anngrepet, ja så blir den det til gangs, og jeg konkluderer med at en skadet plante tiltrekker seg snegler fra fjern og nær.. Jeg fortsetter plukkingen, og for min del nekter jeg å la sneglene bestemme innholdet i hagen. Enda :)

  SvarSlett
 15. Ak ja! Sneglene går ikke om bord i fx geranium; men det gør rådyrerne, og de bæster bliver altså mere og mere grådige. I år æder de stort set alting undtagen valmuer. De har sågar for første gang i 12 år pelset alle mine 10 træpæpner, og det er altså bare for meget.
  Først på sæsonen synes jeg, at de dyr er så søde, og der hører jo også dyr til i en have, synes jeg; men nu er jeg altså grundigt træt af dem. Hvis man ellers kunne komme på en afstand af 200 m (?) fra dem i min have, ville jeg tage jagttegn og gå virkelig drastisk til værks, så kunne man da i det mindste få lækkerier på bordet .....
  Men i øvrigt glædelig søndag
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlett
 16. Uff, snegler er ekle kryp. Jeg må si at jeg føler meg i mindretall her; av den enkle grunn at jeg ikke har en eneste brunsnegle i hagen min :) Det jeg derimot har, er leopardsnegl, eller boasnegle som den også heter. Mulig det er noe i det at brunsneglen har en naturlig fiende i leopardsneglen. Det virker slik hos meg :) Fordelen med leoparden, er at det blir aldri så mange av dem. De er veldig territoriale, og liker ikke naboer :)

  SvarSlett
 17. Hos meg har de ikke spist løvemunn eller lavendel, men det er kanskje bare et spørsmål om tid? I krydderhagen har de holdt seg unna rosmarinen, peppermynten og mynten, men ellers er alt spist.

  SvarSlett
 18. Hei!
  Jeg kan også tenke meg å ha bloggen min med på lista,
  hvis det lar seg gjøre?

  Mvh
  Hilde

  http://hildurshage.blogspot.no/

  SvarSlett
 19. Jeg har også en nystartet hage- og litt til- blogg jeg gjerne vil ha lagt til listen.

  www.ugleloftet.blogspot.no

  SvarSlett
 20. Flott - og nyttig innlegg!

  SvarSlett

Hei! Hyggelig å høre fra dere :)

Dessverre er det så mye spam i kommentarfeltet nå at jeg har sett meg nødt til å sette sånne forhatte bokstavgodkjenning på. (Over 90% av alle kommentarer er spam og det ekte kommentarene er stort sett påmeldinger).

Jeg har derfor nå endret slik at dere kan melde dere på listene ved å sende meg en epost på (anne @ moseplassen.com)(fjern mellomrommene), ikke ved å legge kommentar her. Så slipper jeg å få bøttevis med spam i epostkassa mi, og du slipper bokstavgodkjenning om du ikke har lyst ;)

Anne :)

Hageblogger3

Svenske og danske hageblogger