mandag 23. april 2012

Hagebloggerene deler: Seks gode grunner for hvorfor ha høns i hagen + tips til hvordan

Er du litt nysgjerrig på å holde høner i hagen? Elisa som har bloggen BLÅBÆRHAGEN har høner og kjører nå en serie innlegg på egen blogg hvor hun tar opp ulike aspekt ved å ha høner i hagen. Her på Hageblogger.no forteller hun hvorfor de har høner, og så finner du lenke videre til tips til hvordan ha høner nederst i posten.

_____________________oooOOOooo____________________

I Blåbærhagen går me no inn i vårt fjerde år med høns, og kan med handa på hjertet seie at hønsehaldet har levd opp til alle forventningane våre og vel så det. Me er faktisk så nøgde at me har planlagt utviding av hønsehuset i år, og nye tilskot til flokken.

Når me skriv om hønsehald i bloggen, eller snakkar om det blant venner og kjente, støyter me stadig på folk som også ønskjer seg hagehøns. Men mange veit ikkje heilt kva det inneber, og vegrar seg kanskje for alt arbeidet dei ser for seg som følgjer med. Er du ein av dei som drømmer om ein liten fjørfeflokk? Her er seks gode grunnar til å hoppe i det:

1. Egg - ferske, gode, fine egg kvar dag.
God nok grunn i seg sjølv.
2. Ein stad å gjøre av matavfallet. 
Med to små barn i hus er det ikkje til å kome i frå at det blir ein del matrestar til overs i løpet av ein dag. Det kjennest veldig mykje betre å gi dette til hønene enn å kaste det i komposten (eller enno verre – i søpla). Hønene våre tar unna det meste; kjøt, fisk, grønsaker, epleskrottar, brødrestar, kaker, ris og pasta. Får dei spaghetti blir dei spinnville, dei trur det er meitemark (som dei elskar). Dei likar ikkje grønsaksskrell, løk og banan av ein eller annan grunn.

3. Gjødsel
Møkka frå hønsehuset blir omdanna til førsteklasses gjødsel. Me blandar det med hagekompost, lar det ligge eit år til etterkompostering og brukar det som jordforbetring. Svart gull.
4. Skadedyrkontroll
Om hønene får gå fritt i hagen vil dei rote ivrig rundt etter insekt, og det meste går ned på høgkant. Skadedyr eg har sett våre høns ete er småsniglar, kjølmark og kålsommerfugllarvar. Pass berre på at hønene er under oppsyn når dei gjør denne jobben, elles kan det gå ut over plantene!

5. Kos
Det er jo veldig triveleg med høns, og me er glade for at ungane våre kan få leve med desse dyra tett på. Enkelte av våre høner er så tamme at me kan klappe dei, og dei et ut av handa på oss.

6. Pryd - for visst er dei vel fine?

Ulemper: Men kva så med ulempene?
Det er klart at ein tar på seg eit ansvar når ein skaffar dyr, det gjeld også for høns. Du må ha eit forsvarleg hus til dei, du må fore dei og sjå til dei kvar dag, du må ordne pass om du skal reise vekk.

Eg har prøvd å tenke gjennom kor mykje tid me brukar i løpet av ein vanleg dag, og det er jammen ikkje mykje. Om morgonen opnar me luka deira så dei kan gå ut i hønsegarden, og då får dei som regel eit måltid matrester frå dagen før. Om ettermiddagen hentar me egg, og ser til at for- og vassautomat er fylt opp til dagen etter. Det er i grunnen ikkje meir enn det som er nødvendig.

Dei stiller ikkje sosiale krav, dei treng ikkje selskap utover kvarandre. Men om du vil ha dei tamme bør du sjølvsagt tilbringe meir tid med dei, sleppe dei ut i hagen, handfore dei og prate med dei. Men dette er jo vel så mykje kos som jobb. Har du gode for- og vassautomatar kan du fint vere borte ei natt. Skal du vere vekke lengre bør dei ha tilsyn. Ofte kan det vere greitt å alliere seg med ein nabo som kan gi dei mat og passe litt på i byte mot ferske egg. Me er velsigna med ein bror som syns det er fint med pause frå bylivet, han flyttar inn til oss når me reiser vekk og passar på hus og dyr.
Vil du vite meir? Me held for tida på med ein serie om hagehøns der me skriv om våre erfaringar dei siste fire åra.
Hagehilsen fra Elisa i Blåbærhagen

22 kommentarer:

 1. Interessant å lese! Hadde jeg bodd litt mere landlig så hadde det vært fristende.... Fin uke!

  SvarSlett
 2. Hei, jeg vil veldig gjerne bli satt på blogglista. Bor i H.S 3-4
  Kunne vert gøy med høner:) ha en flott dag!

  SvarSlett
 3. Takk for informativt og inspirerende innlegg om høner :-)

  SvarSlett
 4. Jeg vil gjerne også bli satt på blogglisten.

  SvarSlett
 5. Hei,

  Jeg har en ny hageblogg i bilder som det hadde vært morsomt å dele med andre.

  Flott inlegg forresten, kanskje det blir høner på meg en gang... :)

  SvarSlett
 6. Vi skal helt klart ha høner! Flotte dyr! Må bare gjøre klart, så de får et sted å bo. Takk for inspirerende innlegg :-)

  SvarSlett
 7. Og der var vi enda et skritt nærmere anskaffelse av vår første høne.. Takk for inspirerende innlegg!

  SvarSlett
 8. Hei!
  Dette ser ut for å være et artig nettsted jeg kunne tenke meg å være medlem av. Er opptatt av å dele mine blomsterlige gleder m.m. Har ikke høns;men burde vurdere det m.t.p.snilene som desverre snart lager kolonihage her.
  Min Blogg: marianneblomst.blogspot.com

  SvarSlett
 9. Hej! Vill gärna vara med bland de svenska bloggarna. Hälsningar Marika

  SvarSlett
 10. Høner er veldig koselig :) Flott side dette! Veldig fint med oversikten over mange hagebloggere. Jeg har også startet min egen, fint om jeg kan legges til på listen: http://hageprosjektet.blogspot.com/

  Hilsen Bodil

  SvarSlett
 11. AnnyO sa,

  Jeg vil gjerne bli medlem på hageblogger.blogspot.com

  SvarSlett
 12. Det høres fint ut med høner i hagen, og vår Cocker Spaniel hadde blitt overlykkelig en stund...

  Ønsker å stå på blogglisten med vår blogg som ligger i Oppland fylke i sone 4.

  SvarSlett
 13. Har selv mange høner i hagen, de går løse. Er utrolig koselig å bli møtt av en flok med høner (og påfugl) når en kommer hjem.

  Jeg vil gjerne stå på blogglista :D

  SvarSlett
 14. Å dette fikk jeg lyst på, så flotte fotoobjekter! Ungene maser om kjæledyr og jeg vet akkurat hvor i haven... Men så var det dette med vinterkrypinn, med lys og varme da... Vi kan vel ikke lage suppe av "Petronella" når det blir for kaldt i været... ; )

  SvarSlett
 15. Hei, jeg ønsker å være medlem her:)

  SvarSlett
 16. Hei. Vil gjerne bli stå på blogglista. Akershus fylke

  SvarSlett
 17. Hei, jeg har tatt opp igjen hagebloggen min, og vil gjerne være med på oversikten din.
  http://www.annedammen.com/

  Vennlig hilsen
  Anne C. Eriksen

  SvarSlett
 18. Heisann!

  Fikk medlemsskap og Hage Tidens abonnement i gave av sønnen Magnus og hans Hanne. Der står det en artikkel om høns, og jeg ble helt sjuk... da jeg leste den. Har alltid ønska meg frittgående høns i haven , men med katt og naboer på alle sider, blir det nok bare med ønskedrømmen!

  SvarSlett
 19. Hei! jeg vil gjerne inkluderes hageblogg i listen deres :) ha en fin dag.

  http://lavieenrosesiren.blogspot.com/2012/05/endelig-litt-saftige-bilder-fra-hagen.html

  SvarSlett
 20. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 21. Flott innlegg om hønsehold - skulle gjerne hatt høner om jeg bare hadde hatt litt større hage!

  Jeg håper jeg kan bli med på blogglista over Hage og litt til.
  Vennlig hilsen Lunalu

  http://hagealven.blogspot.com/

  SvarSlett
 22. har bestemt meg for å ha 3 høner, og jeg gleder meg helt enormt :-)

  klem tone

  SvarSlett

Hei! Hyggelig å høre fra dere :)

Dessverre er det så mye spam i kommentarfeltet nå at jeg har sett meg nødt til å sette sånne forhatte bokstavgodkjenning på. (Over 90% av alle kommentarer er spam og det ekte kommentarene er stort sett påmeldinger).

Jeg har derfor nå endret slik at dere kan melde dere på listene ved å sende meg en epost på (anne @ moseplassen.com)(fjern mellomrommene), ikke ved å legge kommentar her. Så slipper jeg å få bøttevis med spam i epostkassa mi, og du slipper bokstavgodkjenning om du ikke har lyst ;)

Anne :)

Hageblogger3

 • Så ute nå! - Du kan så nå, selv om det er kaldt og snø. Du trenger ikke drivhus og du kan fint så i frossen jord. Flere frø tåler kulde og tar ikke skade av snø. Snøen ...
  for ett år siden
 • Jeg har lært nytt om Agapanthus - Det begynner å bli ganske vanlig å se agapanthus til salgs hos de forskjellige hagesentrene, og jeg har all forståelse for at vi er mange som er blitt beta...
  for 5 år siden

Svenske og danske hageblogger